Smaczna restauracja z włoskim jedzeniem
Masz ochotę dobrze zjeść? Wśród szerokich opcji, które proponuje kuchnia europejska na główną uwagę zasługuje włoska kuchnia. Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że włoska kuchnia to kalejdoskop aromatów, kolorów oraz spora porcja zdrowia.
Charakterystyczne włoskie smaki
Polakom włoska restauracja, łączy się głównie z makaronem i pizzą oraz ewentualnie z winem. Tymczasem włoska sztuka kulinarna to również takie przysmaki jak słodkie desery czy oliwki.
Podstawowe włoskie potrawy
Makarony są podstawą włoskiej kuchni. Włosi przyrządzają pasty w dziesiątkach form. Praktycznie trudno wyobrazić sobie składniki których nie da się dodać do tej potrawy. włosi gotują Ryby, dodatki mięsne i przeróżne przyprawy, sprawiają, że makarony można jeść codziennie.
Kolejną charaterystyczną potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie pochodzi ona z Włoch lecz ze starożytnej Grecji. Kojarzona jest jednak jako włoska potrawa. Dobrze przyrządzona pizza włoska powinna mieć niezbyt grube ciasto i mała ilość składników. Najpopularniejsza jej wersja to margharita z mozarellą. Prawdziwie włoska pizza to uciecha dla podniebienia, ale niestety spora ilość kalorii. Nie jest to zatem danie dla tych, którzy chca być „fit”.
Włoskie potrawy to coś więcej niż jedynie pizza i pasta. To również canelloni, tortellini, ravioli i liczne desery – np. granita czy zabaglione. Będąc we włoskiej restauracji nie można nie spróbować wina czy wspaniałych serów- ricotty, mascarpone lub pecorino.
Zobacz film