prawdziwa polska kuchnia w Krakowie

Kraków- nie jedynie budowlane zabytki, jakkolwiek także wspaniała kuchnia
Kraków to na pewno jedno z najpiękniejszych oraz w największym stopniu dostatnich w tradycję krajowych miast – nie da się kłócić z tym twierdzeniem. Jednak stolica Małopolski to nie jedynie Wawel oraz piękne zabytki – to również sztuka kulinarna i lokalne dania oraz produkty, z których słynie Kraków. Wielu turystów zdaje się zapominać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, bo krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, głównie, kiedy chodzi o dania oraz regionalne produkty.

polecana restauracja w Krakowie

   

Lokalne produkty Krakowa
Nie byłoby kuchni bez świetnych artykułów. Kraków słynie przede wszystkim z fenomenalnego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Wielkim powodzeniem cieszy się także masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy czy sól wielicka. Te produkty niejednokrotnie tworzą podstawy regionalnych dań kuchni Krakowskiej.

Sztuka kulinarna Krakowa – miejscowe dania i potrawy
Choć kuchni Krakowa obfituje w ogrom wybornych regionalnych składników – turyści na ogół wypatrują gotowych dań, które za pomocą doznań kubków smakowych przedstawią tradycję kulinarną stolicy Małopolski. I tutaj Kraków nie ma powodów do wstydu. Degustatorzy dań mięsnych są w stanie pokusić się o posmakowanie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej czy jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Potrawy rybne to natomiast karp w zalewie octowej lub ewentualnie karp zatorski wędzony. Entuzjaści zup muszą posmakować żurek po krakowsku lub też barszcz czerwony krakowski.
Jakkolwiek to, z czego w najwyższym stopniu słynie Kraków w Polsce i na całym świecie to nie danie główne, zupa czy przystawka – to frykas, który wolno traktować jako deserowy specjał. Mowa oczywiście o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o konturze koła. Wyróżniają go także charakterystyczne sploty, jakie wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki powinny posiadać średnicę między 12 a 17 centymetrów oraz ważyć do 120 gramów. Zwykle obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem czy też kompozycją suszonych ziół.
Mniej popularnym, choć także uznawanym za regionalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, wypiekane na bazie zakwasu żytniego. Powierzchnia chleba pokryta jest otrębami żytnimi – chleb ten można rozpoznać również po reprezentatywnych pęknięciach oraz grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).

http://mshg.pl/nasze-restauracje/la-campana/   
Jak widać, Kraków stoi nie wyłącznie Wawelem oraz Sukiennicami – to także raj dla smakoszy, jacy szukają nowych, polskich regionalnych kuchni oraz artykułów, za pomocą których są w stanie o dużo lepiej zapoznać Kraków i jego okolice.