Dziś skupiamy się na tym, co konsumujemy – wybieramy artykuły coraz to mądrzej, kierując się zdrowiem oraz dietą. Czasy, kiedy tak właściwie spożywaliśmy wszystko w nieograniczonych ilościach już minęły – czas na zdrowe pożywienie i naturalne produkty. Z tego powodu coraz to częściej też szuka się wymienników w kuchni. Sól i tłuszcz pozostaje absolutnie odsunięty od jadłospisu a artykuły dosyć ciężkie dla żołądka i jelit, tak jak na przykład makaron czy ziemniaki. Często zastępuje się je produktami lżejszymi, na przykład ryżem bądź kaszą. Mają one identycznie wiele artykułów odżywczych, jednak organizm najzwyczajniej w świecie znosi je znacznie porządniej. Wspaniałym przykładem stosownego towary jest kasza jaglana, która kiedyś gościła na stołach niesłychanie wielokrotnie a teraz niestety pozostała zapomniana.
kasza jaglana przygotowanie
Na szczęście coraz więcej ludzi lubi jej uroki i decyduje się na wprowadzenie do powszedniego jadłospisu tej oczywiście kaszy. Czemu? Czym ona różni się od sztampowej kaszy do jakiej jesteśmy przyzwyczajeni na co dzień? Otóż riposta na to pytanie jest nadzwyczaj łatwa – kasza jaglana to całkiem inny rodzaj kaszy. Już sam jej wygląd na to wskazuje, bowiem są to niezmiernie delikatne ziarenka o kolorze żółtym. Wypada traktować ją trochę inaczej niż schematyczną, słynną nam kaszę, albowiem nie gotuje jej się tylko tradycyjnie. Jej przygotowanie potrzebuje nieco więcej czasu jakkolwiek jest tego godne, bo wrażenia smakowe są ściśle mówiąc fajne. Dlaczego niemniej jednak powinniśmy zainteresować się tą właśnie kaszą? Otóż kasza jaglana posiada niezmiernie wiele wartościowych dla człowieka właściwości, jakich nie ma żaden inny towar lub trudno jest je odszukać.
Przykład? Kasza jaglana jest bardzo odpowiednim źródłem niezwykle wielu witamin z grupy B, jednak nie jedynie, dostarcza albowiem również witaminy z grupy E, które bardzo poprawiają pamięć i koncentrację a też wiele cudownych składników mineralnych, a mianowicie magnez, fosfor, żelazo lub potas. Oprócz tego kasza jaglana to jest niezwykle bogata w antyoksydanty, co oznacza, że wychwytuje oraz przede wszystkim neutralizuje tak nazywane wolne rodniki, dla nas dość niebezpieczne. Jakie atrybuty jeszcze sobą reprezentuje? To pierwszorzędny sposób na zmniejszenie poziomu cholesterolu we krwi, to także kasza wybitnie odżywcza i przede wszystkim lekkostrawna, właśnie dlatego nadaje się dla chorych oraz bezsprzecznie dla dzieci, którym wbrew pozorom odpowiedni przyrządzona powinna niezwykle smakować. Zawiera również krzemionkę, składnik sporadycznie spotykany skutkiem tego tak znaczący, która odpowiada za zdrowy wygląd paznokci i skóry i zapobiega odwapnianiu kości.